Maria Magdalena, de vrouw van Jezus

Lezing: zondag 26 november 2017
Plaats: Remonstrantse kerk, Emmastraat 10, Lochem
Tijd: 15.00-17.00 uur

Maria Magdalena, de vrouw van Jezus
Danielle van Dijk

Toegang 15 euro, inclusief koffie en thee opgeven bij gerthelamers@gmail.com

Iedereen weet tegenwoordig dat het beeld van Maria Magdalena als hoer niet klopt en dat de Kerk dit beeld verzonnen heeft om een groot geheim te verhullen.

In zeer oude – in de 4e eeuw door de Kerk verboden geschriften – verschijnt het ware beeld van deze vrouw: zij was de vrouw van Jezus en de ‘apostel der apostelen’. Dit staat onloochenbaar in enkele authentieke teksten uit de Nag Hammadi Geschriften, zoals het ‘Evangelie van Filippus’ of het ‘Evangelie volgens Maria Magdalena’. Ook de grote Renaissance-kunstenaars wisten dit.

Danielle onderzocht jarenlang deze thematiek, bezocht de plaatsen waar Maria Magdalena leefde en schreef er een boek over, waarvan in 2014 een tweede druk en een Engelse vertaling verschenen zijn. In 2016 kwam haar boek uit over de (verborgen) symboliek van Maria Magdalena in de schilderijen van de grote schilders uit de Renaissance en van de Vlaamse Primitieven: Hoe weet de kijker in de musea met welke Maria hij/zij te maken heeft?

Aan de hand van een prachtige beamerpresentatie met een greep uit deze schilderijen vertelt zij het opzienbarende verhaal van deze bijzondere vrouw.

NB: De boeken zijn op deze avond met korting te koop; zij signeert graag.