Maria Magdalena en Glastonbury (geweest)

Woensdag 16 november 2016: 20.00-22.00

‘Maria Magdalena en Glastonbury’

Wie heeft er niet gehoord van de schitterende kathedraal van Glastonbury? En van de beroemde ‘Lady’s Chapel’, het allereerste ‘kerkje’ der christenheid?

Plaats: Rijksstraatweg 20-22  Schipluiden Kerkje Op Hodenpijl 

glastonbury1Danielle vertelt op deze avond over Maria Magdalena en Glastonbury. Recent onderzoek wijst uit dat deze eerste ‘kerk’ oorspronkelijk aan Maria Magdalena gewijd was en niet aan de moeder Maria. Het gaat hier om een ander christendom dan dat van de rooms-katholieke kerk. The ‘Lady’s Chapel’ toont de wortels van het allereerste christendom, dat van Jezus en Maria (Magdalena).

Op een steen in de zuid-muur zijn nog duidelijk hun namen te lezen: Jesus-Mariaglastonbury2

Korte inhoud: Wat gebeurde er na de dood van Jezus in 33 na Christus? Was Maria Magdalena als vrouw van Jezus toen nog veilig in Jeruzalem en Bethanie?

Als je ervan uitgaat dat het waar is wat betrouwbare bronnen zeggen- namelijk dat Jozef van Arimathea met Maria Magdalena en haar gezelschap in 44 naar Marseille ging, dringt de vraag zich op waar Maria Magdalena zich dan voor de Romeinen verborgen hield van 33 tot 44 na Christus. Waar was zij in die elf jaar?

Het meest logisch lijkt dat ze niet heeft afgewacht wat er ging gebeuren met haar en het kind in haar schoot. Haar eerste opdracht was het kind van Jezus (hun dochter Sarah) veilig te stellen. Het meest waarschijnlijk is, dat Jacobus, de broer van Jezus, zich over haar en het kind ontfermde. Volgens de joodse wet was het immers de belangrijkste taak van de oudste broer de dynastieke lijn van de koning van Juda veilig te stellen.

Danielle maakt in haar lezing aannemelijk dat Jacobus (beter bekend onder de naam ‘Jozef van Arimathea’) Maria Magdalena en twaalf trouwe volgelingen, meenam naar ‘the Isle of Glas’, het huidige Glastonbury in Engeland, in die tijd een centrum der Keltische Druïden. De Romeinen hadden Engeland toen immers nog niet veroverd; Julius Caesar was in een poging daartoe verslagen. Engeland was daarom tot 43 na Christus – tot de Romeinen Engeland wel veroverden – relatief veilig voor de allereerste christenen en dus ook voor Jacobus en Maria. Uit deze eerste christelijke gemeenschap ontstond het Keltisch christendom.

Dat volgens de overleveringen Jozef van Arimathea zijn staf in de aarde plantte bij Glastonbury en dat die staf ging bloeien, duidt op deze gebeurtenis.

glastonbury3

Danielle, auteur van ‘Maria Magdalena, vrouw naast Jezus’ (2e druk 2014) reisde meerdere keren naar Glastonbury en deed uitvoerig onderzoek. Zij onderzocht de geheimen van het Hieros Gamos (Het Heilig Huwelijk), het Keltisch christendom en de ware relatie tussen Jezus en Maria (Magdalena).

 

 

 

Glas-in-loodraam, St. John’s Cathedral, Glastonbury