Maria Magdalena en de pelgrimsroutes naar Compostella (geweest)

Woensdag 15 juni 2016: 20.00-22.00

Lezing in het bijzondere kerkje ‘Op Hodenpijl’ te Schipluiden.

Maria Magdalena en de pelgrimsroutes naar Compostella’

Plaats: Rijksstraatweg 20-22  Schipluiden Kerkje Op Hodenpijl 

Zijn er aanwijzingen dat de pelgrimroutes naar Santiago niet aan de apostel Jacobus, maar aan Maria Magdalena en Jacobus, de broer van Jezus, zijn gewijd?

Jazeker: alle vier de hoofdroutes van de pelgrimstochten naar Compostella beginnen in een plaats die direct met Maria Magdalena verbonden is: Parijs met de Notre Dame (deze route gaat over

Chartres), Vezelay met de kathedraal van Marie Madeleine, le Puy-en-Velay met haar Notre Dame kathedraal en (verbrande) zwarte madonna en Arles, waar de kathedraal van St. Trophimus staat met het beeld van Maria Magdalena en haar twee kinderen.

Deze vier routes komen samen in Noord-Spanje in Puente (brug) la Reina (Reina betekent in het Spaans koningin) en gaan dan verder naar Compostella, waar de kroon van de koningin op de kathedraal prijkt. Is deze koningin Maria Magdalena? Dat lijkt vanuit de esoterie zeer logisch.

Bovendien: Langs de pelgrimsroute in Noord-Spanje staan veel kerkjes met de typische ronde en achthoekige achterkanten, gebouwd in de twaalfde en dertiende eeuw door de Cisterciënzer orde. Deze orde, gesticht door Bernardus van Clairvaux, was in de twaalfde eeuw in oorsprong gewijd aan Maria Magdalena. De kerken en kerkjes doen denken aan die van de Tempeliers. In de stad Leon in Noord-Spanje bijvoorbeeld is een grote gotische kathedraal, de Santa Maria de Regla. Deze kathedraal lijkt sterk op de grote gotische kathedralen van Frankrijk. Men begon met de bouw van deze kathedraal in 1255, de tijd van de gotische kathedralen, die oorspronkelijk alle aan Maria Magdalena en Jezus gewijd waren.

compostellaSantiago de Compostella, eigen foto 2011. Jacobus met zijn kenmerkende hoed

(links) en Maria Magdalena (rechts) staan op de voorkant van de grote kathedraal.  

Maria Magdalena met de haar kenmerkende burcht of toren. Zij draagt een kroon.