Danielle van Dijk Maria Magdalena Vrouw Naast Jezus

Danielle van Dijk: ‘Wie was Maria Magdalena?’ (geweest)

Openbare lezing: Woensdag 3 mei 2017: 20.00-22.00

toegang 8 euro, te betalen aan de zaal

Workshop ‘Basisoefeningen en meditatie’ (vanuit de antroposofie): donderdagochtend van 9.30-12.00; 15 euro pp. De workshop gaat alleen door bij 8 of meer deelnemers. Graag van tevoren opgeven via haar site: Contact

Plaats: Vrije School, Gasthuisstraat 55, Den Burg, Texel

Danielle van Dijk Maria Magdalena Vrouw Naast Jezus

 Lezing: Wie was Maria Magdalena?

Paus Franciscus erkende dit jaar op 10 juni Maria Magdalena als apostel naast Petrus. Hij wijdde ook een feestdag aan haar: 22 juli. Was zij inderdaad ‘alleen maar’ een apostel?

Uit de Nag Hammadi Geschriften, oude door de Kerk verboden evangeliën, die in 1945 gevonden zijn in het woestijnzand van Egypte, komt nog een heel ander beeld van Maria Magdalena naar voren. Zij wordt daarin beschreven als de geliefde metgezellin van Jezus en de moeder van de engelen. Sommigen noemen haar in hun teksten ‘Sophia’ of de ‘Kenner van het Al’. In deze bijna 2000 oude teksten wordt ook beschreven hoeveel Jezus van haar hield. In de antroposofie wordt zij eveneens als hoge ingewijde beschreven.

Op deze avond vertelt Danielle wie Maria Magdalena werkelijk was en wat haar enorme betekenis is voor onze tijd. Zij maakte een jarenlange studie over haar en bezocht vele plaatsen waar de Magdaleense geweest is. Ze schreef vanuit de esoterie (Gnosis) twee boeken over Maria Magdalena, met prachtige illustraties en foto’s.*

Het apostolische christendom, zoals wij dit kennen, hemelde vanaf de vierde eeuw de maagdelijkheid van Maria de Moeder op en verdonkeremaande Maria de Bruid. Deze vervanging heeft grote gevolgen gehad voor de visie van tweeduizend jaar christendom op onze lichamelijkheid, het vrouw zijn en de aarde.

Maria de Bruid reisde na de dood van Jezus naar Frankrijk waar zij als de ‘apostel der apostelen’ een vrouwvriendelijk en liefdevol christendom predikte.

De tijd is nu, anno 2016, rijp om Maria de Bruid opnieuw te leren kennen; zij vormt de kern van het Jezus-mysterie. Nu kunnen we het traditionele christendom omvormen tot een eigentijds en vrouwvriendelijk christendom dat klaar is voor de 21e eeuw.

Drs. Danielle van Dijk, schrijfster en docent op de Stichtse Vrije School (VO), bestudeerde meer dan 40 jaar de antroposofie en de Gnosis. Haar boeken zijn die avond (met korting) te koop. Graag contant betalen. Natuurlijk kunnen de boeken ook via bol.com besteld worden. Voor meer informatie, zie www.danielle-vandijk.nl

*Maria Magdalena, vrouw naast Jezus; een zoektocht naar het verborgen christendom (Christofoor, Zeist, 2e druk 2014); ‘Maria Magdalena uit de verf; 40 schilderijen met verborgen symboliek’  (Cichorei, Amsterdam 2016); ‘Het Christusbewustzijn’ en ‘De lijkwade van Turijn’.